Obilazak poljoprivrednika i stočara iz Starog Grada: Najavljena podrška u vidu podsticaja i mehanizacije06.11.2020.

U 2020. godini Općina Stari Grad je stanovnicima koji su se odlučili baviti plasteničkom proizvodnjom donirala ukupno 29 plastenika i više od 3.000 sadnica.

Poljoprivreda


U 2020. godini Općina Stari Grad je stanovnicima koji su se odlučili baviti plasteničkom proizvodnjom donirala ukupno 29 plastenika i više od 3.000 sadnica.

Podijeljeno je i oko 1.200 kg sjemenskog krompira i luka, dok su pčelari iz ove općine dobili donacije u vidu novih košnica, pčela i voska. Onima koji se bave stočarstvom do sada je dodijeljeno više od 10.000 KM finansijskih sredstava za nabavku sijena za ovce i koze, stočne hrane, te hrane za perad. Na ovaj način građanima se omogućilo da lakše prebrode krizu uzorkovanu pandemijom korona virusa koja se svakako odrazila i na njihovo poslovanje i urod, te prodaju proizvoda.

U želji da se upozna sa situacijom u kojoj se nalaze poljoprivrednici u ovoj općini, općinski načelnik mr Ibrahim Hadžibajrić sa saradnicima obišao je danas nekoliko poljoprivrednih gazdinstava na Mošćanici i razgovarao sa građanima o njihovim potrebama. Kako je kazao, poljoprivrednici i stočari ne smiju biti zaboravljeni jer i oni trpe posljedice koje je pandemija korone izazvala na polju privrede i ekonomije. Osim povećanog broja zaraženih i oboljelih, sve je veći  broj i onih koji ostaju bez posla i kojima također treba pomoć. Dosta ljudi odlučilo se baviti obradom zemlje i takvima je potrebno pomoći.

„Poticaj u stočarstvu i poljoprivredi kroz nabavku mehanizacije za naš građane je naš plan za sljedeću godinu. Kroz budžet ćemo planirati finansijska sredstva za nabavku određene mehanizacije za obradu zemlje i donirati je onima koji se tim već bave ili onima koji se odluče baviti zemljoradnjom,“ najavio je načelnik Hadžibajrić. „Svaki trud naših građana treba podržati i dati im podršku jer ovo je težak i zahtjevan posao, a istovremeno za mnoge od njih ovo je jedini izvor prihoda i mi kao lokalna zajednica moramo stati uz ove ljude,“ najavio je načelnik Hadžibajrić.

Elvir Omeragić iz Donjeg Bioskog bavi se stočarstvom od 2008. godine i ima farmu od 240 ovaca. Njegova šestočlana porodica preživljava zahvaljujući ovoj farmi pored koje se bave i zemljoradnjom i uzgajaju gotovo sve vrste povrća. Rada na zemlji i sa stokom se ne boje, ali korona je dovela do toga da je prodaja gotovo potpuno stala.

„Ovce uzgajamo uglavnom radi mesa i vune koja, nažalost, nije na cijeni. Vrijeme pandemije je donijelo vrlo lošu prodaju, od marta mjeseca pa do Kurban bajrama mi nismo ništa prodali. Ostalo je dosta stoke, pa smo nedavno uradili jednu humanu akciju, poklonili smo deset kurbana Narodnoj kuhinji Stari Grad,“ ispričao je Elvir.

„Općina mi je i ove godine izašla u susret u vidu novčane pomoći za kupovinu stočne hrane kako bi ovce uspjele prezimiti. Dobili smo i pomoć za vakcinaciju stoke. Vjerujemo u obećanja općinskog načelnika da će i iduće godine pomagati naš rad, i to je ono što nas raduje. Jedini prihod koji imamo je od stoke i dobro je znati da neko stoji iza nas i daje podršku kako bi se nastavili baviti ovim poslom koji traži mnogo odricanja, ali druge opcije nemamo,“ ispričao je.

Malinarstvo i stočarstvo na Faletićima

Na Faletićima, na površini od deset duluma, Armin Delić uzgaja maline. Ovim poslom se počeo baviti prije četiri godine, a ova godina je i za njega bila veoma teška.

„Prethodnih godina je otkupna cijena malina bila veoma loša. Tek smo ove godine dobili pravu cijenu, a to je 4KM po kilogramu, ali za ono što smo prodali u hladnjaču mi još ni danas nismo dobili novac. To nam je problem jer smo mi berače maline morali odmah platiti,“ ispričao je Armin. Inače, ove godine je ubrao oko 2,5 tona malina i nadao se dobroj zaradi, a kako kaže u posao je uključena cijela porodica.

Nedaleko od njegove plantaže, također na Faletićima, živi i Šaćira Fočo koja se bavi uzgojem stoke, proizvodnjom i prodajom mlijeka i mliječnih proizvoda i zemljoradnjom.

„Imam pet muznih krava, oko 100 ovaca i jagnjadi. Pravim kiselo i slatko mlijeko, sir i pavlaku. Radim mnogo, šta ću, moram. Godina je jako loša, po svemu, nikakva. Uspjeli smo skupiti sijena da može biti preko zime,“ ispričala je ova vrijedna žena. Bez pomoći lokalne zajednice i općinskog načelnika od kojih je ranije dobijala poticaje i plastenik, kaže da bi bilo teško.

„Zahvalna sam mnogo načelniku i općini na pomoći.  Ako posluži zdravlje, želja mi je da proširimo i unaprijedimo naš rad. Mnogo bi  mi značio jedan mali traktor za obradu dijela zemlje, odvlačenje đubriva i dovlačenje sijena jer trenutno te usluge moram plaćati drugima. Zaista me raduje što je načelnik najavio da će Općina od sljedeće godine dodjeljivati mehanizaciju i sigurno ću se prijaviti jer bi meni to puno značilo,“ ispričala je Šaćira.

Pored načelnika Hadžibajrića, današnjem obilasku prisustvovali su i pomoćnica načelnika za privredu Aldiana Kavazović, pomoćnica načlenika za lokalni razvoj i poslove mjesnih zajednica Selma Velić i pomoćnica načelnika za odnose s javnošću Almedina Porča.

Općina i načelnik

mayor

Načelnik:

Ibrahim Hadžibajrić

mayor

Općina

Stari Grad

Još iz kategorije:

Poljoprivreda

Obavijest za poljoprivredne proizvođače

Poljoprivreda

Poziv poljoprivednicima da se prijave za podsticaj za jesensku sjetvu

Poljoprivreda

Javni poziv za podnošenje prijava za dodjelu financijske pomoći subjektima iz poljoprivredno-prehrambenog sektora

Poljoprivreda

Poziv za registraciju poljoprivrednig gazdinstava

Najnoviji:

Događaji

Čestitka Ajnadžića novoizabranom načelniku Mandiću

Javni pozivi i konkursi

UNDP: Javni poziv za organizacije civilnog društva

Investicije

Potpisan ugovor o rehabilitaciji i rekonstrukciji lokalnog puta M18-OŠ Srednje-Lepa Luka

Događaji

Prijm stranaka na otvorenom

Najpopularniji:

Komunalni poslovi

Planirana isključenja električne energije na području Vogošće za 02.12.2020.godine

Komunalni poslovi

Počela druga faza radova na regulaciji dijela Ciganskog potoka

Kultura i obrazovanje

Nagrada za najboljeg fizičara Balkana - TV prilog

Donacije

Objavljena lista: 391 kompanija dobila subvenciju