Od 2017. godine odobreno 113 zahtjeva za sufinansiranje troškova vantjelesne oplodnje06.11.2020.

Općina Centar prva lokalna zajednica u FBiH koja sufinansira troškove vantjelesne oplodnje.

Događaji


Iako zdravstvo nije u nadležnosti jedinica lokalne samouprave, Općina Centar godinama unazad izdvaja značajna sredstva za ovu oblast. S obzirom na to da je u Bosni i Hercegovini posljednjih godina zabilježen znatan pad nataliteta, kao i činjenicu da parovi koji se odluče dobiti potomstvo putem vantjelesne oplodnje moraju izdvojiti značajna finansijska sredstva na ime plaćanja troškova  postupka nadležnim zdravstvenim ustanovama, Općina Centar je u 2017. godini započela sa realizacijom pilot projekta i tako postala prva lokalna zajednica u FBiH koja sufinansira troškove vantjelesne oplodnje. 

Podsjećamo, na prijedlog općinskog načelnika dr. Nedžada Ajnadžića početkom 2017. godine donesen je Pravilnik o raspodjeli novčanih sredstava za sufinansiranje troškova postupka biomedicinski potpomognute oplodnje. Sufinansiranje troškova vantjelesne oplodnje se realizuje putem općinske Službe za boračko-invalidsku, socijalnu zaštitu i društvene djelatnosti, a u budžetu je za pomenutu namjenu od 2017. pa do mjeseca oktobra 2020. godine izdvojeno 174.592 KM, te je odobreno  113 zahtjeva.

Od toga je prve godine ovog projekta odobreno 37 zahtjeva, za čiju realizaciju je utrošeno 67.451 KM, 2018. godine su odobreni zahtjevi za 18 parova (32.260 KM), dok je u 2019. godini 29 parova dobilo finansijska sredstva (39.381 KM).

Istom broju parova su i u ovoj godini, do mjeseca oktobra, za pomenutu namjenu odobrena finansijska sredstva u iznosu od 35.500 KM. S obzirom na to da je ovaj pionirski poduhvat središnje sarajevske općine izazvao veliko interesovanje, njegova realizacija će biti nastavljena i dalje.

Općina i načelnik

mayor

Načelnik:

Srđan Mandić

mayor

Općina

Centar

Još iz kategorije:

Događaji

VOGOŠĆANSKI BAZEN PONOVO U FUNKCIJI

Događaji

U Sapni otvoren proizvodni pogon Number 1

Događaji

Održana 11. vanredna sjednica Općinskog vijeća Centar

Događaji

Općina Centar proglašena najboljom lokalnom zajednicom kada je u pitanju transparentno finansiranje organizacija civilnog društva

Najnoviji:

Donacije

Usvojena nova Odluka o vidovima socijalne zaštite koji se finansiraju iz budžeta Općine Stari Grad

Poljoprivreda

Javni poziv za podnošenje zahtjeva za odobravanje i dodjelu podsticajnih sredstava za proizvedene – otkupljene količine ploda jagodastog voća – maline

Komunalni poslovi

Planirana isključenja električne energije na području Vogošće za 02.12.2020.godine

Komunalni poslovi

Nova LED rasvjeta na parkiralištima u naseljima Dobrinja, Alipašino Polje i Otoka

Najpopularniji:

Događaji

Humanitarna akcija

Komunalni poslovi

Sanacija potpornog zida i ulice Meše Čohodara

Javni pozivi i konkursi

Obavijest za učenike srednjih škola: Općina Kakanj refundira troškove prevoza

Događaji

Načelnik Mandić čestitao početak Ramazana