Grad Tuzla osvojio oko milion KM iz EU IPA programa za uređenje izletišta Ilinčica03.11.2020.

Ovim projektom Grad Tuzla se ponovo ističe kao najuspješnija jedinica lokalne samouprave u Bosni Hercegovini u pogledu pristupa sredstvima EU.

Investicije


Gradonačelnik Tuzle, Jasmin Imamović, potpisnik je Partnerskog sporazuma o realizaciji projekta uređenja parka i izletišta Ilinčica, koji se finansira iz EU IPA INTERREG Programa prekogranične saradnje.
Grad Tuzla je, zajedno sa partnerima iz BiH, Hrvatske i Crne Gore, u protekle dvije godine radio na pripremi projektnog prijedloga koji nosi naziv “Panonsko – jadranska veza”. Projekat je 2018. zajednički prijavljen na poziv za EU IPA INTERREG program. Od preko 160 projekata koji su se takmičili, samo je osam bilo uspješnih i među njima i ovaj projekat.
Vodeći partner projekta je Općina Nijemci iz Hrvatske, dok su partneri iz Bosne i Hercegovine Grad Tuzla i Udruženje za razvoj NERDA iz Tuzle, a iz Crne Gore Centar za zaštitu i proučavanje ptica i Javno preduzeće za Nacionalne parkove Crne Gore.
Ukupna vrijednost projekta za svih pet partnera iz tri zemlje je 1,8 miliona eura, dok je vrijednost projekta za BiH, odnosno Tuzlu ukupno oko 560.000 EUR. Ovog mjeseca zvanično počinje implementacija projekta, kojim će se u naredne dvije godine u Tuzli realizovati sredstva EU na uređenju i sanaciji infrastrukture na Ilinčici i na unapređenje sadržaja, koji će Ilinčicu učiniti pristupačnijom i zanimljivijom svim njenim posjetiocima. Između ostalog, biće uređeno 16 mikro lokacija za odmorišta i relaksaciju, biciklistička staza, postavljena LED rasvjeta duž pristupne ceste, igralište za djecu, klupe i ostali mobilijar. Predviđena je i sanacija postojećeg objekta, koji će biti na raspolaganju građanima, rekreativcima, školama, udruženjima, sportskim klubovima i drugima.
“Ovim projektom Grad Tuzla se ponovo ističe kao najuspješnija jedinica lokalne samouprave u Bosni Hercegovini u pogledu pristupa sredstvima EU. Tuzla i na ovaj način jača svoje kapacitete,i stečeni ugled u kontekstu razvojnih i donatorskih programa. Također, Grad Tuzla iznova potvrđuje svoju opredjeljenost ka saradnji sa organizacijama civilnog društva, pa i u ovom projektu za partnera ima Udruženje za razvoj NERDA, ali i jača mrežu partnera u zemljama regiona, što je i jedan od ciljeva EU IPA Programa prekogranične saradnje. Ovo je još jedan u nizu projekata koji će kvalitet života u Tuzli učiniti boljim i ugodnijim”, izjavio je gradonačelnik Jasmin Imamović prilikom potpisivanja Partnerskog sporazuma.

Grad Tuzla

Općina i načelnik

mayor

Načelnik:

Jasmin Imamović

mayor

Općina

Tuzla

Još iz kategorije:

Investicije

Završen kružni tok u Hrasnici

Investicije

Javni poziv izmjene

Investicije

Programom prekvalifikacije radnika za deficitarna zanimanja omogućena obuka i zaposlenje za 43 nezaposlene osobe

Investicije

48 izbjeglih i raseljenih porodica na području Trebinja uskoro dobija stanove

Najnoviji:

Događaji

Arhitekta Hadžibeganović uručio projekat mosta „Sloboda“ gradonačelniku Imamoviću

Donacije

Veterinarskom fakultetu u Sarajevu donirano vozilo za prevoz životinja

Komunalni poslovi

Početak radova na Prvoj transverzali u Ulici Halida Kajtaza

Komunalni poslovi

Nove zaštitne ograde na pet lokacija

Najpopularniji:

Događaji

Skaka osudio teroristički napad u Beču i poslao poruku solidarnosti

Investicije

Sastanak Ćurić-Aćić: Potpisan ugovor o sanaciji putne infrastrukture u Petrovom Polju

Investicije

Bulevar branilaca Dobrinje postat će pješačka zona

Komunalni poslovi

Novi sadržaji u Pionirskoj dolini