Historijski urbani krajolik Sarajevo postao nacionalni spomenik03.11.2020.

Na prostoru nacionalnog spomenika "Historijski urbani krajolik Sarajeva" je 87 dobara te šest dobara upisanih na Privremenu listu nacionalnih spomenika.

Kultura i obrazovanje


(FENA) - “Historijski urbani krajolik Sarajevo“ proglašen je nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine.

Takvu odluku donijela je 2. novembra Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH na 40. sjednici, saopćeno je iz te komisije.

- Različitost iskaza na relativno malom prostoru, naglašena prirodnim smještajem grada u uskoj kotlini duž rijeke Miljacke te i danas jasno uočljiva isprepletenost materijalnog i nematerijalnog nasljeđa, uslovila je neophodnost prepoznavanja gradske jezgre kao historijskog urbanog krajolika. Uža gradska jezgra Sarajeva još je 1997. godine upisana na UNESCO-ovu Tentativnu listu svjetskog nasljeđa kao jedinstveni simbol univerzalne multikulturalnosti - trajno otvoren grad. Prostor je, također, do donošenja konačne odluke Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika, bio upisan na Privremenu listu nacionalnih spomenika kao Gradska ambijentalna cjelina Sarajevo - navedeno je u saopćenju Komisije.

Na prostoru nacionalnog spomenika "Historijski urbani krajolik Sarajeva" je 87 dobara koja su prethodnim odlukama Komisije proglašena nacionalnim spomenicima te šest dobara upisanih na Privremenu listu nacionalnih spomenika.

Na prostoru zaštitnog pojasa Historijskog urbanog krajolika su još 24 dobra koja su prethodnim odlukama proglašena nacionalnim spomenicima Bosne i Hercegovine te jedno dobro upisano na Privremenu listu nacionalnih spomenika.

Sve ranije predmetne odluke Komisije ostaju na snazi. Odlukom za historijski urbani krajolik utvrđene su mjere zaštite usmjerene na očuvanje nasljeđa i prostora, kao i njegovog održivog razvoja. 

Odluka o proglašenju “Historijskog urbanog krajolika Sarajevo“ nacionalnim spomenikom BiH urađena je na osnovu Načela i smjernica za očuvanje nacionalnih spomenika i dokumenata UNESCO-a koji tretiraju predmet krajolika.

Na 40. sjednici, Komisija je, također, donijela odluku o proglašenju graditeljske cjeline - Stara džamija u Turiji, općina Lukavac, nacionalnim spomenikom.

Osim toga, članovi Komisije usvojili su izmjene i dopune ranije donesenih odluka za sljedeće nacionalne spomenike:

Historijska građevina - Napretkova palača (Zgrada Hrvatskog kulturnog društva "Napredak"; Napretkov Zakladni dom), u Titovoj 56 u Sarajevu; Graditeljska cjelina - Crkva Sv. Vinka Paulskoga u Sarajevu nacionalnim spomenikom BiH.

Navedene izmjene i dopune već postojećih odluka odnose se na kategorizaciju i redefiniranje mjera zaštite u skladu sa trenutnim stanjem ovih dobara.

Općina i načelnik

mayor

Načelnik:

Abdulah Skaka

mayor

Općina

Sarajevo

Još iz kategorije:

Kultura i obrazovanje

Do kraja sedmice otvoren je likovni konkurs „Studentski dani 2020“

Kultura i obrazovanje

Otvoren Sajam inovacija i novih tehnologija

Kultura i obrazovanje

Čestitka gradonačelnika povodom Svjetskog dana učitelja

Kultura i obrazovanje

Podjela školske opreme

Najnoviji:

Donacije

Odobrena poticajna sredstva za 104 fizička lica (obrtnika) i sredstva su uplaćena na transakcijske račune obrtnika

Događaji

Čestitka Općinskog vijeća Centar za međunarodni dan Roma

Komunalni poslovi

Sanirana Titova ulica uskoro postaje još sigurnija za pješake

Javni pozivi i konkursi

Objavljen javni poziv za prijave na konkurs „Čiji je to grad?“

Najpopularniji:

Kultura i obrazovanje

Prijem za članove Beogradskog omladinskog narodnog orkestra BONO i maestra Slavka Mitrovića

Komunalni poslovi

Most na Bijeloj

Donacije

Općina Centar vodi brigu o penzionisanim uposlenicima

Sport

Potpisan ugovor između Općine Ilijaš i KSBIH