Historijski urbani krajolik Sarajevo postao nacionalni spomenik03.11.2020.

Na prostoru nacionalnog spomenika "Historijski urbani krajolik Sarajeva" je 87 dobara te šest dobara upisanih na Privremenu listu nacionalnih spomenika.

Kultura i obrazovanje


(FENA) - “Historijski urbani krajolik Sarajevo“ proglašen je nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine.

Takvu odluku donijela je 2. novembra Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH na 40. sjednici, saopćeno je iz te komisije.

- Različitost iskaza na relativno malom prostoru, naglašena prirodnim smještajem grada u uskoj kotlini duž rijeke Miljacke te i danas jasno uočljiva isprepletenost materijalnog i nematerijalnog nasljeđa, uslovila je neophodnost prepoznavanja gradske jezgre kao historijskog urbanog krajolika. Uža gradska jezgra Sarajeva još je 1997. godine upisana na UNESCO-ovu Tentativnu listu svjetskog nasljeđa kao jedinstveni simbol univerzalne multikulturalnosti - trajno otvoren grad. Prostor je, također, do donošenja konačne odluke Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika, bio upisan na Privremenu listu nacionalnih spomenika kao Gradska ambijentalna cjelina Sarajevo - navedeno je u saopćenju Komisije.

Na prostoru nacionalnog spomenika "Historijski urbani krajolik Sarajeva" je 87 dobara koja su prethodnim odlukama Komisije proglašena nacionalnim spomenicima te šest dobara upisanih na Privremenu listu nacionalnih spomenika.

Na prostoru zaštitnog pojasa Historijskog urbanog krajolika su još 24 dobra koja su prethodnim odlukama proglašena nacionalnim spomenicima Bosne i Hercegovine te jedno dobro upisano na Privremenu listu nacionalnih spomenika.

Sve ranije predmetne odluke Komisije ostaju na snazi. Odlukom za historijski urbani krajolik utvrđene su mjere zaštite usmjerene na očuvanje nasljeđa i prostora, kao i njegovog održivog razvoja. 

Odluka o proglašenju “Historijskog urbanog krajolika Sarajevo“ nacionalnim spomenikom BiH urađena je na osnovu Načela i smjernica za očuvanje nacionalnih spomenika i dokumenata UNESCO-a koji tretiraju predmet krajolika.

Na 40. sjednici, Komisija je, također, donijela odluku o proglašenju graditeljske cjeline - Stara džamija u Turiji, općina Lukavac, nacionalnim spomenikom.

Osim toga, članovi Komisije usvojili su izmjene i dopune ranije donesenih odluka za sljedeće nacionalne spomenike:

Historijska građevina - Napretkova palača (Zgrada Hrvatskog kulturnog društva "Napredak"; Napretkov Zakladni dom), u Titovoj 56 u Sarajevu; Graditeljska cjelina - Crkva Sv. Vinka Paulskoga u Sarajevu nacionalnim spomenikom BiH.

Navedene izmjene i dopune već postojećih odluka odnose se na kategorizaciju i redefiniranje mjera zaštite u skladu sa trenutnim stanjem ovih dobara.

Općina i načelnik

mayor

Načelnik:

Abdulah Skaka

mayor

Općina

Sarajevo

Još iz kategorije:

Kultura i obrazovanje

Prijedlog odluke za dodjelu dodatnih stipendija za 2020. godinu

Kultura i obrazovanje

Općina Centar finansira dodatne troškove produženog boravka u osnovnim školama

Kultura i obrazovanje

U Olimpijskom muzeju Sarajevo počela dvodnevna radionica za mlade

Kultura i obrazovanje

Podrška školovanju i stipendiranju djece boraca, poginulih boraca i poginulih civila-žrtava rata sa područja Općine Novo Sarajevo

Najnoviji:

Komunalni poslovi

Radovi u Rudarskoj ulici

Investicije

Rekonstrukcija Doma zdravlja

Komunalni poslovi

Uskoro završetak sanacije pristupne staze i stepeništa u Ulici Nusreta Fazlibegovića

Komunalni poslovi

Uređena još jedna putna komunikacija

Najpopularniji:

Komunalni poslovi

Nakon vodopada Blihe, uređenje prilaza Dabarskoj pećini

Kultura i obrazovanje

“Nedjelja djeteta”: Mališani preuzeli “ključeve grada”

Komunalni poslovi

Završena adaptacija i opremanje prostora Centra za komunalne usluge i u Novom Gradu

Donacije

Uplaćene jednokratne novčane pomoći za 26 porodilja iz Centra