Načelnik Hadžibajrić: Sljedeće godine gradimo još jednu zgradu za djecu bez roditelja i socijalno ugrožene porodice31.10.2020.

Načelnik Općine Stari Grad mr Ibrahim Hadžibajrić najavio je za sljedeću godinu izgradnju stambene zgrade za smještaj djece bez roditelja i socijalno ugroženih porodica.

Investicije


Načelnik Općine Stari Grad mr Ibrahim Hadžibajrić najavio je za sljedeću godinu izgradnju stambene zgrade za smještaj djece bez roditelja i socijalno ugroženih porodica. Bit će to četvrta zgrada koju će Općina Stari Grad sagraditi za najugroženije kategorije stanovništva čime će im riješiti jedno od najvažnijih životnih pitanja, a to je krov nad glavom. Kako je najavio načelnik Hadžibajrić, ova zgrada gradit će se kao zajednički projekat Općine Stari Grad i Fondacije Hemiias, čiji je osnivač ugledni privrednik i veliki humanista Hajriz Brčvak, porijeklom iz Bijelog Polja.

Tokom radnog sastanka načelnika Hadžibajrića i Hajriza Brčvaka razmatrale su se mogućnosti ulaganja u ovu lokalnu zajednicu, prvenstveno kroz pomoć najugroženijima kategorijama. Istaknuto je da Fondacija Hemiias mnogo radi na pomoći najugroženijim kategorijama, naročito u ovom vremenu pandemije korona virusa kada su osigurali brojne donacije u vidu maski, sredstava za deizinfekciju i dezinfekcionih tunela, između ostalog i stanovništvu BiH.

„Odlučili smo dati svoj doprinos i u Starom Gradu svjesni činjenice koliko općinski načelnik Ibrahim Hadžibajrić sa svojim saradnicima radi na razvoju ove općine, kako infrastrukture tako i pomoći ugroženim kategorijama. Fondacija Hemiias finansirat će izgradnju stambene zgrade za trajno zbrinjavanje djece bez roditelja i socijalno ugroženih iz općine Stari Grad i spremni smo za tu investiciju izdvojiti oko milion konvertibilnih maraka,“ izjavio je Brčvak.

Načelnik Hadžibajrić je istakao da su projekti poput ovih -  u kojima prijatelji Bosne i Hercegovine pokazuju spremnost da pomognu Bosni i Hercegovini i u ovom slučaju općini Stari Grad, od izuzetnog značaja za građane koji nisu u mogućnosti sami riješiti egzistencijalna pitanja.

„Zgrada za jetime (djecu bez roditelja) i socijalno ugrožene porodice gradit će se na zemljištu u ulici Čadordžina, u mjesnoj zajednici Logavina. Općina će osigurati zemljište za gradnju i potrebne dozvole, a gradnju planiramo početi već sljedeće godine. Po završetku, objekat će biti uknjižen na Općinu Stari Grad i bit će trajno vlasništvo Općine,“ pojasnio je Hadžibajrić. „Ovakva odluka Fondacije Hemiias i njenog osnivača Hajriza Brčvaka nas raduje jer ćemo riješiti znatan broj porodica kojima je potreban krov nad glavom,“ dodao je.

Načelnik Hadžibajrić naložio je nadležnim službama da poduzmu potrebne aktivnosti po ovom pitanju, nakon čega je utvrđeno da je na lokaciji u ulici Čadordžina, prema važećem regulacionom planu, moguća izgradnja stambene zgrade.

Inače, u ulici Čadordžina je 2015. godine sagrađena zgrada u kojoj je krov nad glavom dobilo sedam socijalno ugroženih porodica, a gradnju su finansirali Općina Stari Grad Sarajevo i Evropska unija. Dvije godine prije toga sagrađen je stambeni objekat na Baruthani gdje je smješteno jedanaest interno raseljenih porodica iz Starog Grada, a 2011. godine za smještaj interno raseljenih devet porodica sagrađena je zgrada na Brusuljama. Objekte je gradila Općina Stari Grad uz pomoć partnera i donatora, a implementator projekata bila je Humanitarna organizacija Hilfswerk Austria International.

Općina i načelnik

mayor

Načelnik:

Ibrahim Hadžibajrić

mayor

Općina

Stari Grad

Još iz kategorije:

Investicije

Program utroška sredstava iz Budžeta Općine Kakanj za podsticaj razvoja poduzetništva i obrta za 2021. godinu

Investicije

Cycling Rural

Investicije

Dodijeljen građevinski materijal jednom povratniku

Investicije

Rekonstruisani most kralja Aleksandra u Zvorniku

Najnoviji:

Komunalni poslovi

Završena adaptacija i opremanje prostora Centra za komunalne usluge i u Novom Gradu

Kultura i obrazovanje

Općina Centar brine o mališanima

Komunalni poslovi

U toku sanacija udarnih rupa na gradskim saobraćajnicama

Donacije

Općina Stari Grad povodom Uskrsa uručila prehrambene pakete Franjevačkom samostanu svetog Ante za njihove korisnike

Najpopularniji:

Komunalni poslovi

Završena izgradnja stajališta u Ulici Patriotske lige

Poljoprivreda

Podrška poljoprivredno - prehrambenom sektoru

Komunalni poslovi

Gradonačelnica obišla radove: U rekordnom roku izvršena rekonstrukcija i asfaltiranje puta Hlapčevići-Kalotići

Događaji

Forum "Sarajevo Unlimited" u online formatu