Održana 11. vanredna sjednica Općinskog vijeća Centar31.10.2020.

Održana 11. vanredna sjednica Općinskog vijeća Centar

Događaji


Na inicijativu općinskog načelnika dr. Nedžada Ajnadžića, na sjednici je usvojen Prijedlog odluke o privremenom finansiranju potreba Općine Centar za period januar - mart 2021. godine.

Kako je pojasnio načelnik Ajnadžić, donošenje ove odluke je nužno, uvažavajući činjenicu da prema odredbama Izbornog zakona BiH četverogodišnji mandat aktuelnim gradonačelnicima, načelnicima, te općinskim i gradskim vijećnicima ističe 1. novembra 2020. godine. 

-Imamo obavezu da radimo na nacrtu budžeta, ali Prijedlog budžeta se ne može razmatrati do dolaska novog saziva vijeća i u tom smislu je neophodno, radi kontinuiteta funkcionisanja izvršne vlasti, te finansijskih obaveza koje imamo, da se usvoji ova odluka, kazao je Ajnadžić. 

Usvojen je i periodični finansijski izvještaj Općine Centar za period od 1. januara do  30. septembra 2020. godine. Uz dva predložena amandmana, vijećnici su podržali i Prijedlog odluke o javnim parkiralištima na području općine Centar. Također, usvojen je i Prijedlog odluke o usvajanju Regulacionog plana „Stambeno naselje Poljine“, te Prijedlog odluke o izmjeni Odluke Općinskog vijeća broj: 01-19-3822/20 od 29. jula 2020. godine o prodaji neizgrađenog gradskog građevinskog zemljišta neposrednom pogodbom označenog kao k.č. 1850/3 iz z.k. ul. 11108 KO Sarajevo IV, radi izgradnje električnog lifta za objekat koji se nalazi u Ulici Branilaca Sarajeva 33. Vijećnici su usvojili i prijedloge odluka o dodjeli niza priznanja Općine Centar - Povelje sa zlatnim ljiljanima, Povelje sa grbom Općine Centar, te Zahvalnice sa grbom Općine Centar pojedinačnim licima, Udruženju građana Pomozi.ba, te Udruženju „Maloljetni borci odbrambeno-oslobodilačkog rata 92.-95.“.

Također, podržan je i Prijedlog Rješenja o izmjeni rješenja Općinskog vijeća broj: 05-31-723/10-2 od 14. jula 2016. godine. Usvojen je i Izvještaj zdravstvenog savjeta i mjere kriznog štaba sa osvrtom na epidemiološku situaciju. Ovaj informator će, kako je pojašnjeno, biti distribuiran pojedinim zdravstvenim ustanovama, JU Apoteke Sarajevo, pojedinim privatnim apotekama, mjesnim zajednicama, te dijelu institucija. 

Na sjednici je usvojena i informacija o žičari na lokalitetu Betanija - Nahorevo/Nahorevska brda, kao i informacija o aktivnostima oko zakupa Olimpijskog stadiona „Asim Ferhatović Hase“.  

Općina i načelnik

mayor

Načelnik:

Srđan Mandić

mayor

Općina

Centar

Još iz kategorije:

Događaji

Predsjedavajuća Karačić učestvovala u obilježavanju Dana mrtvih

Događaji

Uposlenici Općine Centar će raditi u dvije smjene

Događaji

Emitovanje signala „prestanak opasnosti“ u četvrtak, 01. oktobra u 12:00 sati

Događaji

Načelnik Mandić ponudio Centralnoj banci BiH novu lokaciju za zgradu

Najnoviji:

Komunalni poslovi

Raskošne svjetlosne dekoracije obogatile centralne ulice u Starom Gradu

Komunalni poslovi

Počinje sanacija ulice Hadžiabdinica na Širokači

Kultura i obrazovanje

Održana edukacija uposlenika civilne zaštite o korištenju GIS baze u sklopu projekta 'EU za bolju civilnu zaštitu u BiH'

Donacije

Centru za sport i rekreaciju uručena nova oprema za održavanje zelenih površina i ciciban igrališta

Najpopularniji:

Događaji

Zasijedao Privredni savjet

Kultura i obrazovanje

Podrška školovanju i stipendiranju djece boraca, poginulih boraca i poginulih civila-žrtava rata sa područja Općine Novo Sarajevo

Komunalni poslovi

Praznično ukrašavanje zeničkih trgova i ulica

Komunalni poslovi

Uređenje vodotoka II kategorije