Poticaji za poljoprivredu02.10.2020.

Općina Bosanska Krupa obezbijedila je dodatnih 50 hiljada KM za sjetvu kukuruza.

Poljoprivreda


Općina Bosanska Krupa, u namjeri da potakne i pomogne poljoprivrednu proizvodnju, te sačuva resurse u ovoj privrednoj oblasti, obezbijedila je dodatnih 50 hiljada KM za sjetvu kukuruza, 10 iz vlastitog budžeta i 40 hiljada putem javnog poziva Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.

Općina Bosanska Krupa će poljoprivrednim proizvođačima isplatiti 50 hiljada KM sredstava kao subvenciju za sjetvu 540 hektara kukuruza za zrno i silažu.

Sredstva je osigurala kod Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva i iz vlastitog budžeta i bit će isplaćena proizvođačima koji su upisani u registar poljoprivrednih gazdinstava, koji su planirali sjetvu kukuruza, te posjeduju dokaz o kupovini repromaterijala: sjeme, mineralna gnojiva i zaštitna sredstva.

„Općina Bosanska Krupa je u prvoj polovini godine poljoprivrednicima isplatila 300 hiljada poticajnih sredstava za sjetvu kukuruza, graha i krompira. Tada smo uvidjeli da vlada veliki interes za sjetvu kukuruza, pa smo ova sredstva, koja nisu naročito velika ali nisu ni zanemariva, odlučili usmjeriti u podršku ove kulture“, ističe načelnik Općine Bosanska Krupa Armin Halitović.

Općina Bosanska Krupa je sačinila preliminarnu listu korisnika na kojoj su se našli svi poljoprivrednici koji su općinskoj službi u planu proizvodnje prijavili sjetvu kukuruza. Tim korisnicima upućen je poziv za dostavu dokaza o kupovini repromaterijala nakon čega je sačinjena i konačna lista korisnika sa 76 poljoprivrednika kojima su izrađena i uručena rješenja o odobravanju i isplati sredstava. Najveći iznos novčane podrške koji se mogao odobriti krajnjem korisniku je 1.000 KM.

Općina i načelnik

mayor

Načelnik:

Armin Halitović

mayor

Općina

Bosanska Krupa

Još iz kategorije:

Poljoprivreda

Prijava jesenske sjetve

Poljoprivreda

Poziv poljoprivednicima da se prijave za podsticaj za jesensku sjetvu

Poljoprivreda

Počela berba lješnjaka

Poljoprivreda

Podrška poljoprivredno - prehrambenom sektoru

Najnoviji:

Komunalni poslovi

Most na Bijeloj

Kultura i obrazovanje

Prijem viceprvaka svijeta Adnana Alagića u Općini Konjic

Događaji

„Dani domaćih proizvoda“ od 15. oktobra kod „Krajiške kuće“

Kultura i obrazovanje

Radio klubu „Novo Sarajevo-E73ENS“ uručena radioamaterska oprema za komunikaciju

Najpopularniji:

Investicije

Bulevar branilaca Dobrinje postat će pješačka zona

Događaji

Politički subjekti s područja općine Jajce potpisali Izborni etički kodeks

Kultura, obrazovanje

Zaštita djece u saobraćaju

Kultura i obrazovanje

Turistička organizacija opštine Bileća ugostila grupu novinara iz BIH