Općina Novi Grad sufinansira stambene kredite za mlade02.10.2020.

Općina Novi Grad Sarajevo i ove će godine sufinansirati stambene kredite mladim osobama s područja općine Novi Grad koji prvi put rjaševaju stambeno pitanje, a za tu namjenu iz općinskog budžeta izdvojeno je 100.000 KM.

Kultura i obrazovanje


Javni poziv za prijavu na ovaj program otvoren je do 1. oktobra ove godine, a za subvencionirana sredstva mogu se prijaviti mladi do 35 godina starosti, sa mjestom prebivališta u općini Novi Grad zadnje 3 godine, koji su kreditno sposobni. Kreditna sredstva mogu se dobiti u najvećem pojedinačnom iznosu do 120.000 KM sa rokom otplate do dvadeset godina, a ukoliko su aplikanti u bračnoj zajednici, jedan od uslova za prijavu na ovaj program je i taj da nijedan bračni partner nema riješeno stambeno pitanje.  

Pomoć mladima u rješevanju stambenog pitanja jedan je od projekata iz Programa „Novi Grad 2020“, kojim Općina Novi Grad sufinansira 3 posto kreditne kamatne stope stambenih kredita za prvih pet godina otplate kredita.

Bosna Bank International (BBI) d.d. Sarajevo, koja je za realizaciju ovog programa odabrana procedurom javne nabavke i Općina Novi Grad Sarajevo potpisale su ugovor o poslovnoj saradnji, kojim su u BBI banci osigurana sredstva za finansiranje kupovine nekretnine za mlade na području ove općine u iznosu od 6,3 miliona konvertibilnih maraka.

Program finansijske pomoći za mlade osobe koje prvi put rješevaju svoje stambeno pitanje Općina Novi Grad pokrenula je 2017. godine u nastojanju da mlade ljude ohrabri i omogući im bolje uslove da na lakši način kupe stan ili kuću i formiraju porodicu.

Rok za prijavu je 1. oktobar 2020. godine, a svi detalji dostupni su u Javnom pozivu mladima koji je objavljen 31.8.2020. godine u dnevnim novinama. Javni poziv dostupan je i na web stranicama www.bbi.ba i www.novigradsarajevo.ba, a dodatne informacije se mogu dobiti putem e-maila: info@bbi.ba ili pozivom na besplatni info telefon: 080 020 020.

Općina i načelnik

mayor

Načelnik:

Semir Efendić

mayor

Općina

Novi Grad Sarajevo

Još iz kategorije:

Kultura i obrazovanje

U Tuzli postavljena izložba plakata „Tolerancija“, autora Mirka Ilića

Kultura i obrazovanje

Općina Centar brine o mališanima

Kultura i obrazovanje

Načelnik Hadžibajrić primio Ensada Berbera: Nastavlja se izgradnja Muzeja „Mersad Berber“ u Starom Gradu

Kultura i obrazovanje

Obavijest o uplati osme rate stipendije studentima pripadnicima boračke populacije

Najnoviji:

Događaji

Sjećanje na istaknute kakanjske antifašiste pred 8.april-Dan oslobođenja Kaknja: Sjećanje na antifašistu Mehmeda Skopljaka (1922-1942)

Događaji

Gradonačelnik Kasumović pozvao građane Zenice da ne posjećuju predizborne skupove, s ciljem sprječavanja širenja zaraze korona virusom

Događaji

U Općini Centar održan sastanak na temu prestanka mandata izabranim zvaničnicima na lokalnom nivou

Javni pozivi i konkursi

Informacija za zimsko održavanje javnih gradskih ulica, trotoara, lokalnih cesta i nerazvrstanih cesta za period od 15.11.2020. do 15.03.2021. godine

Najpopularniji:

Kultura, obrazovanje

Podrška školama i javnim ustanovama u borbi protiv Covic 19

Kultura i obrazovanje

Rezervisane ulaznice za predstave u Centru kulture i mladih

Donacije

Objavljena lista: 391 kompanija dobila subvenciju

Komunalni poslovi

U srijedu počinje jesenska preventivna sistemska deratizacija u zgradama na području grada Visoko