Doboj-Istok

Federacija BiH - Tuzlanski kanton

Ključni brojevi

Površina: 41 km²

Broj naselja: 6

Populacija: 10248

Web stranica:  http://www.opcinadobojistok.ba/

Poštanski broj: 74207

Povezani članci:

O općini i njenoj historiji

Prostor općine je bio naseljen još u srednjem vijeku, o čemu svjedoče brojni materijalni ostaci kulture sačuvani do danas. U historijskim dokumentima nazivi naseljenih mjesta Brijesnica i Klokotnica spominju se 1528. godine, a naselja Lukavica Rijeka i Stanić Rijeka 1533. godine.

municipality

Geografija

arrow

Kao administrativna jedinica je konstituisana 10. marta 1998. i jedna je od trinaest općina u Tuzlanskom kantonu. Ima površinu oko 40 km2, broji oko 10.000 stanovnika. Sastavljena je od pet mjesnih zajednica (Klokotnica, Brijesnica Mala, Brijesnica Velika, Stanić Rijeka, Lukavica Rijeka). Područje općine je smješteno uz desnu obalu rijeke Spreče i zahvata južne padine planine Trebave. Od grada Doboja općina je udaljena 4 km, a od Gračanice 7 km. Općina Doboj-Istok se nalazi na nadmorskoj visini između 150 i 500 m, ima umjerenu kontinentalnu klimu i prosječna godišnja temperatura je oko 10°C. Područje općine je ruralnog karaktera, gusto je naseljeno i ima povoljnu demografsku sliku i bilježi blagi porast stanovništva u posljednjih nekoliko godina.

Privreda

arrow

Najvažnije grane privrede su poljoprivreda, tekstilna i prehrambena industrija.

Kultura

arrow

Općina Doboj-Istok je domaćin međunarodne smotre folklora i sevdaha "Osman Alibašić" i međunarodne smotre folklora "Spreča". Pored toga u općini je razvijen lovni, ribolovni i avanturistički turizam.